6 Cara Sempoi Orang Korea Kekal Kurus & Langsing
Diet

6 Cara Sempoi Orang Korea Kekal Kurus & Langsing

Boleh dikatakan orang Korea memiliki bentuk badan langsing dan kurus walaupun usia sudah mencecah 40-an. Lihat saja selebriti di sana yang masih kekal langsing walaupun sudah bergelar ibu.

Mesti susah nak teka usia sebenar mereka jika melihat kebayakan mereka nampak muda-muda belaka walaupun sebenarnya sudah berusia.

Ini antara cara sempoi dan mudah orang Korea kekal langsing dan kurus. Memang susah nak jumpa orang berbadan gempal di sana!

1. Turun naik tangga subway

Berbeza di Malaysia, orang Korea lebih gemar menggunakan kenderaan awam iaitu subway (kereta api) untuk kemana saja. Bukan saja selesa, malah perjalanan lebih cepat. Dengan menaiki tangga Subway secara tidak langsung ianya memanaskan badan dan membakar lemak.

2. Gemar bersiar-siar di Sungai Han

 

Di Korea, Sungai Han antara lokasi popular untuk meluangkan masa bersama keluar dan beriadah. Sambil menikmati pemandangan indah, merekaa akan berjalan-jalan di sekitar Sungai Han. Aktiviti berjalan akan mengeluarkan peluh dan membakar lemak.

3. Makan Nasi Berlauk Kimchi

Makanan Korea ni tak lengkap rasanya tanpa Kimchi. Mereka lebih suka menikmati nasi berlauk kimchi sahaja. Nasi Korea kurang karbohidrat dan kimchi adalah makanan anti kanser. Patutlah bandan wanita di sana cantik-cantik.

4. Sentiasa minum air kosong

Selain Soju dan kpi air kosong antara minuman kegemaran mereka. Semua restoran dan cafe di Korea tidak mengenakan caj untuk air kosong.

5. Mendaki bukit & gunung

Jika ada masa terluang, orang Korea lebih suka untuk melakukan aktviti mendaki bukit dan gunung bersama keluarga dan sahabat. Aktiviti ini juga membantu untuk mendaptkan kaki yang menarik.

6. Kerap ke Jjimjilbang/Sauna

Kalau tengok drama Korea pasti akan ada babak di sauna. Jjimjilbang menjadi tempat kegemaran untuk berehat, mandi wap dan mandi sauna. Aktiviti ini sekaligus dapat melupakan kesibukan secara tidak langsung menguruskan badan.

Sumber: Eh!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PALING POPULAR

Copyright © 2017 Rotikaya Media Sdn Bhd

To Top