Fakta: 60% Gadis Di Malaysia Sudah Hilang Dara
Buletin

Fakta: 60% Gadis Di Malaysia Sudah Hilang Dara

Laporan dari Jabatan Perdana Menteri mendedahkan bahawa lebih 60 peratus gadis di Malaysia sudah kehilangan dara sejak berusia 18 tahun.

Sementara itu, 24 peratus daripada mereka mengakui pernah melakukan hubungan seks dengan lima lelaki yang berlainan.

Kajian itu dikeluarkan berdasar soal kaji selidik yang dilakukan ke atas 2,800 gadis berusia lingkungan 18 hingga 25 tahun di salah sebuah institusi pengajian tinggi awam dengan kerjasama pihak YouthSay dotcom.

Lebih mengejutkan, 6 daripada 10 oran gadis berusia 18 tahun yang mengakui kehilangan dara adalah dari kalangan yang berstatus Islam.

Pada dasarnya, soal selidik sebegini sudah biasa dilakukan di negara lain seperti Singapura. Hasilnya adalah sama seperti statistik di Malaysia.

Namun, ia bukan perkara mengejutkan kerana memandangkan di sana agama Islam bukanlah agama rasmi jika dibandingkan dengan Malaysia.

Kaji selidik juga menunjukkan, kebanyakan gadis pada hari ini sudah mula mengenali seks sejak di usia muda.

Sumber: Mynewshub

2 Comments

2 Comments

  1. nura

    August 4, 2017 at 8:49 am

    jadi apa kah langkah2 bernas yg patut di ambil oleh pihak kerajaan utk membendung perkara begini berlaku? Memandangkan hari ini gadis2 di galak melanjutkan pelajaran di level university di dalam dan di luar negara, sehingga ada di antara mereka mungkin terhanyut dengan kebebasan bersosial sewaktu belajar. Hanya pengajaran ilmu islam dan kekuatan iman serta tanggung jawab kepada ibu bapa saja yg mungkin menjadi pemangkin dalam mengelak diri mereka dari terjerumus dalam kegiatan yg tidak bermoral ini.

  2. Pingback: Fakta: 60% Gadis Di Malaysia Sudah Hilang Dara – Satkoba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PALING POPULAR

Copyright © 2017 Rotikaya Media Sdn Bhd

To Top