Wanita Kongsi Rahsia Turun 40kg Lepas Bersalin
Buletin

Wanita Kongsi Rahsia Turun 40kg Lepas Bersalin

Perut mengeleber dan berat badan susah nak turun antara masalah yang dihadapi oleh wanita yang baru bersalin terutama sekali bersalin secara pembedahn atau caesarean.

Ramai wanita di luar sana baru anak satu tapi badan dah macam anak 10. Memang susah nak turunkan berat badan.

Tapi anda boleh cuba tips yang dikongsikan oleh ibu cantik ini yang berjaya turunkan berat sebanyak 42kg selepas habis berpantang.

Dari 83kg turun 40kg dalam tempoh 44 hari

Haa meh mama syaurah pulak nak share cara mama syaurah berpantang dari berat 83kg-43kg dalam tempoh berpantang dan memang terbaik untuk wanita yang bersalin secara ceaser amalkan. Untuk anda kembali ramping, perut kemas,pinggang ramping, dalaman cun melecun, anak bebas kuning, mama tidak sembelit . Luka baik cun punya dalam tempoh 44hari berpantang!!

Sepanjang tempoh anda berpantang:

Sila lakukan perkara penting yang akan beri kesan jangka panjang dan untuk seumur hidup anda!

– Ikat rambut dan sanggul tinggi-tinggi ketat biar naik atas kepala.

– Berpilis dan berparam pada dahi dan badan untuk buang segala kekotoran dalaman dan mengelakkan anda pening , migrain dan paling teruk meroyan

– Sila jauhkan diri anda dari kipas dan aircond selama 44hari ( minimumkan )

– Memakai baju panas dan stoking tebal sampai ke betis itu wajib!!!!!

– Sila minum air kopi sekali sehari

– Air kosong 1 gelas sehari ( yang ni mmg amalan ira yang lain tak perlu kecam nak ikut,ikut tak nk xperlu ikut keperluan badan masing-masing)

– Balance minum air akar traditional ini untuk memastikan segala darah kotor, apa-apa yang tertinggal terutama darah bantal keluar dengan mudah dan memastikan dalaman kembali grip dan sihat semula.

– Dengan pengamalan air akar traditional ni seminggu je boleh keluar habis kekotoran dalam tu. Ira amalkan (teh herba) yang memang hilangkan dahaga, sejukkan badan, susu badan memang banyak dan tiada masalah sembelit..yang penting perut cepat je kempis dan Ira dulu 4 darah bantal besar penumbuk keluar dari bawah.

– Sila makan makanan rebus dan bakar sahaja!!!minyak-minyak ni tak elok utk rahim , miss v dan badan kita yang sedang kembang disebabkan urat-urat yang putus selepas bersalin.

– lebihkan air oren sunquick / buah sunkist dan elakkan makan semua buahan lain. Sunquick sahaja ya untuk mempercepatkan proses penyembuhan.(ini Dr. Yang pesan ya tapi mmg berkesan).

– Bagi yang sembelit sila dapatkan ubat cair najis di hospital swasta yang kesan dia lebih baik dari hospital kerajaan sediakan ini kita bagi pendapat bedasarkan pengalaman ya tapi dapatkan nasihat dari yang pakar dulu.

– Jauhkan diri anda dari suami dan elakkan perasaan “horny” kerana itu akan menyebabkan sistem badan jadi tidak terkawal dan potensi untuk meroyan dan bentan itu tinggi.

– Amalkan ikan haruan hidup , pegaga , untuk memperkemaskan lagi kedudukan rahim anda dan luka yang dipotong sewaktu anda di dalam “ot”

– Elakkan makan makanan sejuk dan lauk pauk yang berat. Untuk mengelakkan badan naik secara mendadak dan akan susah kurus

– Makan nasi 2 kali sahaja jangan tambah!!! Lauk banyak takpe janji nasi sikit

– Balance makan biskut cracker kosong ! Jangan ada tambahan gula okay! Nak gula minum dalam air sunquick korang tu je ( ini pantang ira, pantang korang . Buat cara korang ye )

-Jauhkan diri anda dari terkena angin luar ( berjalan di dalam rumah sahaja ) hal ini utk memastikan badan anda tidak dimasuki oleh angin (bahasa kampungnya) disebabkan bulu roma yang sedang terbuka luas selepas bersalin.

– Elakkan melakukan sebarang aktivity yang melibatkan tenaga perut supaya perut anda tidak akan menggeleber dan tidak tegang sampai bila-bila.

– Urusan anak serahkan pada family. Banyakkan rehat dan bertungku pada bahagian badan yang lain kecuali di bahagian jahitan sahaja.

Perbuatan yang mengundang anda bentan

Dalam erti kata lain perbuatan yang boleh menyebabkan badan masuk angin, badan kembang, badan sentiasa sakit.

– Jangan menyapu / vacuum
– Jangan basuh pinggan
– Jangan sidai baju
– Jangan angkat bath tub anak
– Jangan kemas rumah
– Jangan langgar pantang makan minum
– Jauhkan diri anda dari suami selama tempoh 44 hari yang wajib ni
– Jangan dukung anak kecil atau kucing
– Jangan tidur dalam keadaan leher dan rambut terdedah dengan angin atau aircond dengan sengaja.
– Berbengkung selepas setahun bersalin
– Amalkan jamu selepas kuning anak turun sahaja
– Amalkan herba kayu untuk mendapatkan perut yang tegang kemas dan badan yang lebih menarik selepas bersalin

Ini tips berpantang keturunan ira,keturunan ira umur 60 muka nampak muda remaja,semua sihat bebas penyakit, kulit tegang, badan ramping dan sihat walaupun dah tua.

Alhamdulillah anak dah berusia 2tahun 1bulan ira masih mampu fully bf tanpa miss sehari pun . ☺️
Nah ini tips berpantang ira! Boleh amalkan . Nak share pun boleh!

Bagi yang dah terlepas pantang ni anak baru nanti mulakan semula in sha allah badan luaran dan dalaman boleh kembali muda remaja semula! Goodluck!

Sumber: Vanilla Kismis & Sahira Lim

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PALING POPULAR

Copyright © 2017 Rotikaya Media Sdn Bhd

To Top